Wonen zonder aardgas, hoe kunnen we dat in Nijkerk doen? Dit zijn we als gemeente aan het onderzoeken en daar houden we u graag van op de hoogte. Bovendien zijn we ook benieuwd naar hoe u het zou willen aanpakken. Kom daarom naar één van onze (digitale) informatieavonden op 13, 14 en 15 april. U kunt de bijeenkomst met een computer, laptop of mobiele telefoon bijwonen.
Waarom we aardgasvrij moeten worden
Aardgas is een fossiele brandstof. Bij verbranding komt er CO₂ vrij en dat draagt bij aan de opwarming van de aarde. Deze verandering in het klimaat is een groot probleem. Want ons ecosysteem geeft ons zuurstof, schoon water, eten en grondstoffen en daarom willen we het graag in balans houden.
In het landelijke Klimaatakkoord is daarom afgesproken dat we overstappen op duurzame alternatieven voor aardgas. Voor 2050 moet heel Nederland, dus ook Nijkerk, aardgasvrij zijn. We zullen onze huizen en gebouwen op nieuwe manieren gaan verwarmen. Dus ook uw woning.
Hoe maken we de juiste keuze
Om te bepalen hoe we dat gaan doen, is de gemeente bezig met het opstellen van de Transitievisie Warmte. Daarin beschrijven we hoe we als gemeente van het aardgas af kunnen, met welke alternatieven, waar en wanneer. En wat we daarbij belangrijk vinden.
Er zijn veel factoren die meespelen. Zoals: wat ligt er al, hoe oud/nieuw is dat en wanneer is het aan vervanging toe. Wat zou er als alternatieve warmtebron kunnen dienen, wat is de staat van de huizen en gebouwen (hoe ‘transitie-gereed‘ zijn die) en wat is haalbaar in tijd en betaalbaarheid. Een ingewikkelde puzzel dus, waarbij we ook benieuwd zijn naar uw feedback.
Volg de online informatieavond:
- Hoevelaken: 13 april, 19.30-21.00 uur
- Nijkerk: 14 april, 19.30-21.00 uur
- Nijkerkerveen en buitengebied: 15 april, 19.30-21.00 uur