De Klimaatkamer kreeg 28 september zes studenten van de Aeres hoveniersopleiding op bezoek. Deze leerlingen mogen een ontwerp maken voor een groener schoolplein. Daarom kwamen ze kennis en advies inwinnen bij de adviseurs van de Klimaatkamer.
Tegels eruit
Het huidige schoolplein van Aeres bestaat uit tegels, tegels en nog meer tegels. Youri, Koen, Martijn, Luuk, Cain en Mark, oftewel de zes hoveniers in spe, mogen daar zo’n 25 m² van weghalen en anders inrichten. Dat betekent dat ze eerst moeten uitpluizen wat er kan en vervolgens wat ze willen.
Bodem, planten, water
Tijdens het mini-college van de adviseurs van de Klimaatkamer bespraken ze bodemonderzoek, slim omgaan met regenwater en beplanting. Klimaatadviseur Tjalling legt uit: “Het begint met de bodem. Die bepaalt namelijk of regenwater snel, langzaam of zelfs helemaal niet wegzakt. En hoe nat of droog de bodem is, bepaalt welke planten er wel en niet goed groeien.“
Regenwater
Adviseurs Renée Kleijn en Diana van Steijn legden vervolgens uit hoe je slim kunt omgaan met het opvangen van regenwater. Ze bespraken het nut van een wadi. En welke planten bij een natte of juist droge omgeving passen.
Tips hergebruik tegels
Adviseur (en tuinarchitect) Diana had nog een extra tip over de tegels die de leerlingen van het plein af gaan halen. “Die kun je gebruiken om zitplekken van te maken, om een insectenmuur mee te bouwen of om stukken van te maken die je gebruikt voor een paadje. Wanneer je ruimte laat tussen die stenen, kan het regenwater makkelijk wegzakken.”
Groen ontwerp
Met al deze informatie gaan de studenten nu aan de slag met hun ontwerp voor een groener schoolplein. Ze werken daarbij in duo’s samen en mogen hun idee binnenkort presenteren aan een jury, bestaande uit het schoolbestuur en de adviseurs van de Klimaatkamer.