Zoeken
Tussenstand duurzaamheid in Nijkerk

Duurzaamheid in Nijkerk, waar staan we?

Als gemeente hebben we de afgelopen jaren in Nijkerk hard gewerkt op het gebied van duurzaamheid. Daarbij zijn veel doelen bereikt. Maar hebben we ook nog een aantal flinke uitdagingen de komende jaren. Over de voortgang is een Voortgangsrapportage Duurzaamheid 2023-2024 gemaakt en de gemeenteraad is geïnformeerd met een raadsinformatiebrief. 

Benieuwd wat de stand van zaken is? Hieronder lichten we wat highlights ervan voor u uit.

Ambitie Nijkerk qua duurzaamheid

Nijkerk heeft de ambitie om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Daarmee bedoelen we dat alle energie die we binnen de gemeente gebruiken – zoals voor onze huizen en bedrijven -duurzaam is opgewekt. Om dit te bereiken zetten we als gemeente in op twee sporen: energiebesparing en het opwekken van duurzame energie.

Verbreden doelstellingen energie besparen

De doelstellingen voor 2023, zoals we die in 2019 in de Routekaart Energieneutraal Nijkerk 2050 hadden beschreven, zijn behaald.  Dat ging grotendeels over de gebouwde omgeving, en onze inzet daarop zetten we ook de komende jaren door. Maar we willen in de toekomst ook extra aandacht geven aan duurzame mobiliteit en energiebesparing door het bedrijfsleven.

Duurzame energie opwekken

We willen dat alle huishoudens van Nijkerk gebruik kunnen maken van duurzame energie. Dat betekent dat we lokaal meer moeten opwekken. Daarbij kijken we nog steeds naar de mogelijkheden van zonnevelden en windmolens.

In de afgelopen jaren hebben het Rijk en Provincie Gelderland  de kaders daarvoor aangescherpt. Dat betekent dat we de plannen moeten bijstellen. Het college zal de raad daar in het eerste kwartaal van 2025 over consulteren. 

Netcongestie

Een nieuw onderwerp is netcongestie. Dit is een grote en veelomvattende opgave die ons voor zowel grote uitdagingen stelt als kansen biedt om de energietransitie mogelijk te maken. Bij de herijking van de Routekaart zal dit onderwerp daarom aan de bestaande sporen worden toegevoegd.

Transitievisie Warmte wordt warmteprogramma

Aan de uitvoering van Transitievisie Warmte is het afgelopen jaar invulling gegeven. In 2025 gaan we evalueren of we op koers liggen om de doelen op het gebied van de gebouwde omgeving te behalen. In 2025 stellen we ook het eerste verplichte warmteprogramma op.

Circulair Actieprogramma op koers

We kunnen constateren dat het circulaire actieprogramma op koers ligt om de gemeentelijke ambities te gaan invullen. De ambitie is dat we een circulaire economie bevorderen, waarin grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt en verspilling wordt geminimaliseerd.

Vervolg

Deze voortgangsrapportage over hoe we als gemeente Nijkerk proberen te verduurzamen geeft een beeld van hoe ver we zijn bij het behalen van onze doelen.

We zijn nu bezig om onze tussendoelen opnieuw te bekijken. Dat is nodig, omdat er inmiddels situaties zijn veranderd, zoals bijvoorbeeld netcongestie. Daarom werken we aan een nieuw uitvoeringsprogramma. In 2025 leggen we het eerste concept hiervan voor aan de gemeenteraad. De input van de raad gebruiken bij het bepalen van een nieuwe duurzaamheidsvisie / routekaart. En die leggen we daarna weer aan de raad voor ter besluitvormig.

Delen
Ga naar de inhoud