Warm kraanwater dankzij een luchtwarmtepomp
Sinds 2 jaar heeft Arjan van Slooten, die sinds 1991 aan de Greppelland in Nijkerk woont, een luchtwarmtepomp. Met deze pomp wordt het water in huis verwarmt met behulp van de binnenlucht, in plaats van met gas. Arjan maakt gebruik van een ‘light-versie’-warmtepomp. “Wij gebruiken de warmtepomp alleen voor het verwarmen van ons kraanwater.”
Gasverbruik, CO2-uistoot én energierekening lager
Er bestaan ook warmtepompen om het hele huis mee te verwarmen, maar daar koos Arjan niet voor. “Dat was voor ons niet rendabel, omdat de isolatie van onze woning daarvoor niet voldoende is en we ook geen vloerverwarming hebben. Het is daarom niet haalbaar om het huis met een lage temperatuur te verwarmen. Maar ons kraanwater verwarmen met een luchtwarmtepomp is ook heel nuttig. We gebruiken nu minder gas en onze CO2-uitstoot is daardoor een stuk lager. Onze energierekening trouwens ook. De opwarming van de aarde tegengaan, gaat zo hand in hand met energie én kosten besparen.”
“De opwarming van de aarde tegengaan gaat hand in hand met energiekosten besparen”
Luchtwarmtepomp verdient zichzelf terug
De kosten van de aanschaf vielen Arjan erg mee, want hij kreeg flink wat subsidie. “Mijn luchtwarmtepomp kostte € 1700, inclusief € 350 aan installatiekosten. Maar dit verdien ik binnen 3 á 4 jaar terug. Dat komt doordat ik voor de pomp subsidie kreeg en de energierekening nu lager is. Het is daarmee een investering die goed te overzien is.”
Zomer anders dan winter
Een luchtwarmtepomp gebruikt de binnenlucht als warmtebron. Ook bij koude temperaturen in de winter lukt het de pomp om warmte uit de lucht te onttrekken. De warmtepomp zit aan de cv-ketel gekoppeld. Daardoor is er altijd voldoende warm water. En mocht er een keer meer nodig zijn, dan verwarmt de cv-ketel bij. Arjan: “In de zomer heeft de luchtwarmtepomp minder energie nodig voor het verwarmen van het water omdat de lucht dan warmer is. De besparing op ons gasverbruik is daarmee variabel. In de zomer is de rekening nog lager dan in de winter.”
Groot apparaat
Het installeren van een luchtwarmtepomp, inclusief boiler, stelt op zich niet veel voor volgens Arjan, maar het is wel een groot apparaat. “Wij wonen met z’n tweetjes en gebruiken ‘m alleen voor warm water uit de kraan. Daarom hebben we genoeg aan een boiler van 90 liter. Die is ruim anderhalve meter hoog, 60 cm breed en 60 cm diep. Je hebt er dus wel wat ruimte voor nodig. Zeker als je ‘m voor een heel gezin wilt gebruiken. Dan heb je misschien wel een boiler van 200 liter nodig. Daar moet je ruimte voor hebben.”
Snel aangesloten
“Maar verder is het een kwestie van twee leidingen omleggen – één voor de aanvoer van koud water en de ander voor het warme water naar de cv-ketel – en een stekker in het stopcontact steken, aldus Arjan. “Wij konden de pomp gewoon aansluiten op onze oude traditionele HR cv-ketel. En als die toe is aan vervanging, dan kan onze luchtwarmtepomp probleemloos aangesloten worden op een nieuwe hybride ketel. Het blijft dus altijd een goede investering.”
“Je hebt ruimte nodig voor de boiler en hij maakt geluid wanneer hij aanslaat”
Houd rekening met geluid
Bij Arjan staat het apparaat op zolder. “Gelukkig maar, want hij maakt meer geluid dan we hadden verwacht. Mijn tip aan mensen die een warmtepomp willen aanschaffen, is dan ook: zet ‘m in een ruimte die je kunt afsluiten. Want de boiler slaat 3 á 4 keer per dag aan en dat hoor je wel een beetje. Het klinkt als een soort afzuiger. Daar moesten we echt even aan wennen.”
Voor mensen die geen afsluitbare ruimte beschikbaar hebben, heeft Arjan een andere tip. “Mijn broer heeft ‘m in het trapgat hangen en daar hoor je het gezoem nog beter. Hij heeft er een tijdschakelaar op gezet, zodat de pomp ’s nachts stil is en pas in de ochtend aanslaat.”
Warmtepomp als airco
Ook heel fijn: tijdens warme dagen kan de warmtepomp het huis verkoelen! Arjan: “Je kunt met een klep in de afvoer de luchtstroom omdraaien. De binnenlucht waar warmte aan is onttrokken, kun je ‘s zomers juist naar binnen laten stromen, in plaats van naar buiten af te voeren. En zo kun je bijvoorbeeld de slaapverdieping heerlijk koelen.“
Iets terug doen voor de natuur
Naast de luchtwarmtepomp, heeft Arjan sinds enkele jaren ook zonnepanelen. Hij nam deze duurzame maatregelen niet zonder reden. “Het buitenleven is belangrijk voor me. Ik mountainbike al jaren dwars door de bossen en geniet zo ontzettend van de natuur. Daarom wil ik er iets voor terug doen. Onder andere door als IVN-vrijwilliger mensen al wandelend kennis te laten maken met de natuur. En ik help ook mee met wilgen knotten, poelen schoonmaken, riet maaien op het Vogeleiland in de Arkervaart en door Muizenruiters maken zodat de steenuil genoeg voedsel heeft.”
Met alle beetjes een beter klimaat
Arjan maakt zich zorgen over de klimaatverandering. “We staan als samenleving voor een grote uitdaging. Alle beetjes helpen. Elektrisch koken, zonnepanelen, isolatie of een groen dak. Misschien zijn nog niet alle oplossingen optimaal. En misschien verdienen we niet alles terug in geld. Maar we kunnen niet zo doorgaan. En als de natuur zich kan herstellen en de temperatuur van de aarde niet verder omhoog gaat, dan is dat winst genoeg.”