Stop de plastic soep!
Op 11 november legde wethouder René WIndhouwer de eerste tegel voor het project ‘Stop de plastic soep’ van Rotary Club Nijkerk. Met dit project hoopt de Rotary Club mensen bewust te maken dat afval niet op straat hoort, omdat het vervuilend is voor het water. In het bericht hieronder legt de Rotary uit waarom ze dit project zijn gestart:
Project Rotary Nijkerk
Want wat gebeurt er met de planeet als we doorgaan zoals we nu doen? Welke milieuramp komt er op ons af als we onze (plastic) afvalberg niet beter opruimen? ‘Stop de plastic soep’ is de titel van een project dat wordt uitgerold in de gemeente Nijkerk, om bewustwording van inwoners te vergroten. In tijden van de klimaatcrisis, actueler dan ooit. We kennen immers allemaal de beelden van de plastic soep en de milieuramp die op ons afkomt als we niets doen.
Hier begint de zee
Vele initiatieven worden wereldwijd genomen om een bijdrage te leveren aan het wegwerken van die plastic soep. Maar deze voorkomen is nog beter natuurlijk. Zo vindt ook Rotary Club Nijkerk. Daarom worden op diverse plekken in de gemeente Nijkerk stoeptegels geplaats bij de kolken (waterputten). Op die tegel staat de tekst: ‘Hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.’. De tekst op de tegels herinnert eraan dat alles wat in het putje terechtkomt, uiteindelijk in de zee terechtkomt.
Meerdere plekken
Wethouder René Windhouwer heeft enthousiast de eerste stoeptegel in het centrum van Nijkerk geplaatst. “Zwerfafval is een probleem. Want veel van de troep die achteloos op straat wordt gegooid, komt door wind of regen in de sloot en in regenputten terecht. En vervuilt dan het water. Water dat we juist hard nodig hebben voor ons drinkwater, om voedsel mee te verbouwen en om de natuur gezond te houden. Het valt schoon uit de lucht. Dus laten we daar een beetje zuinig op zijn en het zo schoon mogelijk houden.” Binnenkort zal gemeente Nijkerk meer van deze tegels plaatsen.
Samen aan de slag
Meerdere Rotary clubs in Nederland en in het buitenland hebben er al voor gezorgd dat deze tegels geplaatst worden, en nu gebeurt dat dus ook in Nijkerk. En er zullen nog meer gemeenten volgen. “We zijn dan ook erg blij met de financiële ondersteuning van Gemeente Nijkerk, Waterschap Vallei&Veluwe en St. Weeshuis Nijkerk bij dit initiatief om de inwoners van de gemeente Nijkerk bij dit probleem te betrekken. En meer projecten rond dit thema volgen,” licht voorzitter Ben Scholten toe.
Onderwijs
Voor de basisscholen in de gemeente is een gratis lesbrief ontwikkeld met leuke lessen voor iedere groep. “De scholen ontvangen bovendien een aantal attenties voor de school én een leuke bingokaart met quiz voor alle kinderen als ze dit project draaien. Zodat de leerlingen thuis met hun ouders in gesprek komen. Er doen al ruim 1200 kinderen mee en scholen kunnen zich alsnog melden via plasticsoep@rotarynijkerk.nl voor het ontvangen van de materialen,” legt leerkracht Brigitte Kreugel, tevens lid van Rotary Club Nijkerk, uit. Een stoeptegel wordt sowieso bij elke basisschool neergelegd.