"We verloren heel veel warmte via de vloer"
“Eerst hadden we helemaal niet in de gaten dat er zoveel warmte verloren ging via de vloer,” vertelt Paul Kool. “Totdat we een keertje storing hadden en de verwarming het niet deed. Toen werd het toch koud in de woonkamer!” Tijd om maatregelen te nemen. Vloerisolatie. En dan ook meteen vloerverwarming.
Warmteverlies door kruipruimte
Paul en zijn gezin wonen in Hoevelaken in een oud huis, dat ze inmiddels flink hebben opgeknapt. Er lag een houten vloer in de woonkamer, waar de buizen van de verwarming onderdoor liepen. “Daardoor voelde het best warm aan.” Maar inmiddels weet Paul beter. “Onder de vloer was de kruipruimte. Die in verbinding stond met de buitenlucht. We verloren daar echt heel veel warmte. En dat kostte dus veel energie. Nu we hebben geïsoleerd is ons gasverbruik minder dan de helft.”
“Ons gasverbruik is nu minder dan de helft”
Balkenbroodjes of schuimbeton?
Paul en zijn vrouw Jacqueline wilden graag vloerverwarming. Daarbij is vloerisolatie essentieel. Na wat onderzoek naar de verschillende mogelijkheden besloten ze schuimbeton te laten gieten. Paul: “We hadden ook een ‘broodjesvloer’ kunnen doen. Maar dat is een hoop werk, want dan moet je eerst de balken in de muur uithakken. Bovendien zijn de balken voor de broodjesvloer van beton en dus erg zwaar. Daarmee belast je de fundering van het huis flink.”
“Schuimbeton is 5 keer lichter. Het is een hele goed isolator doordat er lucht in zit. Het gieten en drogen gaat heel snel. En qua kosten scheelt het niet veel van een broodjesvloer. Daarom kozen wij voor schuimbeton.”
“Schuimbeton is lichtgewicht en goede isolator doordat er lucht in zit”
Schuimbeton storten
Schuimbeton wordt in vloeibare vorm op de grond gestort. “Je moet dus eerst alle gaten goed dichtmaken, zodat het schuimbeton niet kan weglopen,” waarschuwt Paul. “Dat hebben we gedaan en hebben het vervolgens afgedekt met plastic.
Droogtijd
Het vloeibare schuimbeton heeft tijd nodig om te drogen. Na een dag kun je er al op lopen, maar het heeft zeker een week nodig om helemaal te drogen. Er zit namelijk veel vocht in. “De dag nadat het was gestort, was de hele benedenverdieping warm en mistig. Het water liep van de ramen,” vertelt Paul. “Zet daarom voor het storten een raampje open, zodat het vocht uit de ruimte kan.”
Hij voegt daaraan toe: “Hoe warmer het buiten is, hoe sneller het schuimbeton droogt. Ik heb het proces een handje geholpen door vochtslurpers te plaatsen.”
‘Legplan’ voor de vloerverwarming
Voor het leggen van de vloerverwarming heb je vooraf een ‘legplan’ nodig. Omdat er warm water door de buizen stroomt, maak je die niet langer dan 100 meter. Want als je het langer maakt, koelt het water teveel af legt Paul uit. “Daarom leg je meerder buizen neer. Afhankelijk van de grootte van de ruimte(s) die je wilt verwarmen en de afstand vanaf de verdeler. Op advies van de installateur hebben we 7 groepen aangesloten. Verdeeld over de woonkamer, de woonkeuken, de gang en de bijkeuken.”
Drijvende buizen voorkomen
De buizen van de vloerverwarming liggen bovenop de vloerisolatie van schuimbeton. En daaroverheen is een cementdekvloer gestort. Omdat die laag bestaat uit cement, zand en water heeft Paul nog een tip: “Je wil dat de buizen van de vloerverwarming op hun plek blijven liggen wanneer je de dekvloer giet, dus die knoop je vast. Een extra hulpmiddel is dat je ze alvast vol laat lopen met water. Dan weet je zeker dat ze niet gaan drijven.”
“Plavuizen houden warmte lang vast”
Plavuizen
Nadat de dekvloer was geëgaliseerd kon de topvloer erop. Paul en Jacqueline kozen voor plavuizen. “Die houden de warmte lang vast en het maakt makkelijk schoon,” vertelt Paul. Het leggen was nog wel even een uitdaging. “Het cement is korrelig. En ondanks dat het goed was uitgesmeerd, was het net niet waterpas. Dat is lastig met tegels leggen! Ik heb het opgelost door op sommige plekken meer lijm onder de tegels te smeren.”
De juiste warmte vinden
Toen het buiten kouder werd, ging de vloerverwarming voor het eerst echt aan. Paul: “Het was even zoeken met het afstellen. We hebben dus zeven verschillende verwarmingsbuizen onder de vloer. En hoe verder weg van de verdeler, hoe meer meters het water door de buizen aflegt en dus afkoelt. Je kunt een beetje spelen door per groep te ‘knijpen’. Die buis een beetje meer water, die een beetje minder. Totdat iedere buis dezelfde warmte afgeeft en de temperatuur in de ruimte gelijkmatig is.”
“De ketel staat nu een stuk lager”
Temperatuur
Dankzij de vloerisolatie en vloerverwarming staat de ketel nu een stuk lager. Het water stroomt met 40°C uit de verwarming, in de buizen is het dan zo’n 30-35°C en in de woonkamer 19°C. “Dat is voor ons genoeg.”
Muurisolatie
Paul vertelt dat ook ze ook de muren hebben geïsoleerd. “Dat helpt mee met het vasthouden van de warmte. Ook daar lekt nu ook niks meer weg. We hadden eerst nog een koudeval bij de spouwmuur, de isolatie bleek daar onvoldoende te zijn. Dus we hebben aan na-isolatie gedaan. Daarvoor kwamen we nog wel eens schimmel tegen op de muur achter een kastje. Maar nu hebben we nergens meer vocht en daardoor ook geen schimmel meer.”
Prettige warmte
Nu er geen kou meer door de vloer heen komt en het overal even warm is, merkt het gezin Kool het verschil. “Het is een hele prettige warmte,” zegt Paul. “Het is daardoor een heel ander huis geworden, veel comfortabeler.” Daar voegt hij aan toe: “Bij goede isolatie is het trouwens wel belangrijk om te ventileren. Er moet verse lucht in huis kunnen komen.”
"Maak foto's als je een subsidie wilt aanvragen"
Meer ruimte, minder stof
Over verandering gesproken, dankzij de vloerisolatie en vloerverwarming konden de radiatoren eruit. “Dat scheelt veel ruimte! Het is mooier en het geeft minder stof. Achter een radiator blijft vaak stof hangen. Wanneer de verwarming aanzet, krijg je een warme luchtstroom en daardoor gaat het stof door de kamer waaien. Daar zijn we nu vanaf.”
Subsidie
Het leggen van vloerisolatie brengt kosten met zich mee. Een deel van die kosten heeft Paul teruggekregen dankzij de ISDE-subsidie. Ook daar heeft hij nog tip over: “Om die subsidie te kunnen krijgen, moet je laten zien wat je hebt gedaan. Zorg dat je een dossier hebt. Met foto’s van voor, tijdens en na. En zorg dat je duidelijke facturen erin hebt zitten.”
Duurzaam hergebruik
Veel van de verbouwing van het huis heeft Paul zelf gedaan, samen met zijn zwagers. En daarbij laten ze niets zomaar verloren gaan. “Wanneer we iets afbreken, bewaren we vaak het materiaal.” De restanten van de spanten van de schuur hebben ze bijvoorbeeld verzaagd tot vensterbanken en tot een mooie lijst rondom een grote spiegel. De stenen van de oude gevel zijn ergens anders weer opgemetseld. En de balken uit de vloer? “Die hebben we ook bewaard, want die komen vast ook wel weer een keer van pas.” En zo gaan comfort en duurzaamheid bij de familie Kool op meerdere manieren hand in hand.