Zoeken

Voorkom voedselverspilling

Voorkom voedselverspilling tegengaan duurzaam duurzaamheid

Voedselverspilling? Zonde...

Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak. Dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Zonde van dat voedsel en zonde van alle energie en grondstoffen die nodig waren om de etenswaren te telen, vervoeren, koelen, te bewerken, verpakken en die nu verloren gaan. Daarom: voorkom voedselverspilling.

Verschillende oorzaken voor verspilling van eten

Voedselverspilling wordt vaak veroorzaakt omdat er te veel eten is ingekocht, het eten te lang wordt bewaard, er meer eten wordt klaargemaakt dan men kan opeten of doordat iemand het voedsel niet lekker vindt.
  • Kijk wat u nog in huis heeft voordat u boodschappen gaat doen
  • Maak een boodschappenlijstje
  • Koop uw groente, fruit en zuivel 2x in de week in
  • Vers voedsel in de aanbieding? Koop het alleen als u weet dat u het ook op krijgt
  • Meet de hoeveelheid rijst, pasta of aardappels af
  • Vries restjes in
  • Hou met enige regelmaat een kliekjesdag
  • Vaak is voedsel veel lang houdbaar dan de houdbaarheidsdatum vermeld
  • Gebruik uw zintuigen door te kijken en ruiken of eten nog goed is
 

THT = ten minste houdbaar tot

Producten met deze datum bederven niet zo snel, maar na de THT-datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. U kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. Voorbeelden zijn pasta, koffie, snoep en frisdrank.

THT-producten zoals melk, karnemelk en yoghurt zijn vaak ook nog langere tijd eetbaar, maar minder lang. Dat kunt u het beste beoordelen door te kijken, ruiken en proeven.

 

TGT = te gebruiken tot

Tot en met deze datum kunt u dit product nog veilig eten. Maar na deze datum loopt u het risico dat u ziek wordt van het eten, doordat er teveel bacteriën op groeien. Voorbeelden van deze etenswaren zijn vlees, vis, voorgesneden groente en koelverse maaltijden.

Let wel altijd goed op dat u zich aan de bewaarinstructie houdt die op de verpakking staat. Leg het product zo snel mogelijk in de koelkast. En hou in de gaten hoe lang het nog houdbaar is nadat de verpakking open is gegaan.

Recepten tegen voedselverspilling restjes Jeugdgemeenteraad 2023 NijkerkOnline recepten

Brood, aardappelen, groente of fruit over? Weggooien hoeft niet, we hebben een paar lekkere recepten waar deze restjes bij gebruikt kunnen worden. Check hier het receptenboekje Koken met restjes.

Als boekje

Wilt u deze recepten bij de hand houden in de keuken? Dan kunt u het boekje ook ophalen bij de Klimaatkamer.

Mede mogelijk gemaakt door…

Extra leuk, dit boekje is samengesteld door leerlingen van groep 8 die voor het project de Nijkerkse Jeugdgemeenteraad 2023 aan de slag met de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder eten weggooien. En dat is gelukt. Eetsmakelijk!

GFT is een nuttige grondstof voor compost en biogas. Alle rauwe en gekookte maaltijdresten mogen daarom in de GFT-container. Ook vlees- en visresten, botjes, graten en schelpen, brood, pinda- en notendoppen en eierschalen. Weet u niet zeker in welke container een product moet? Check het hier in de Afvalscheidingswijzer.

Restafval gaat de verbrandingsoven in. Dus alle herbruikbare materialen die er per ongeluk tussen zitten ook. Zonde, want zo gaan kostbare grondstoffen verloren. Check hier wat er bijvoorbeeld wel en niet bij het GFT mag.

Infographic restafval 2022 Nijkerk

Ga naar de inhoud