Zoeken

Duurzaamheid centraal in groeiambities QSTA

QSTA onderneemt zo duurzaam mogelijk

“Willen onze onderneming toekomstbestendig doorgeven aan volgende generatie”

Het Nijkerkse foodbedrijf QSTA zorgt dat gekoelde en diepgevroren voedingsmiddelen via hun distributiecentrum van producent bij foodprofessional terecht komen. Voor dat koelen, vriezen en vervoeren is natuurlijk behoorlijk wat energie nodig. Toch lukt het QSTA om duurzaam te ondernemen. Directeurs Rian Faaij (QSTA Food Market) en Mark Kornet (QSTA Food Logistics) vertellen welke keuzes de foodonderneming op het gebied van duurzaamheid maakt. En leggen uit wat ze daarbij drijft.

Volop aandacht voor duurzaamheid

Het klinkt als een enorme uitdaging, om bij een distributiecentrum met een vloeroppervlak van zo’n 20.000 m2 en een koelcapaciteit van wel 28.000 palletplaatsen volop aandacht te hebben voor duurzaamheid. “En dat is het ook”, vertelt Mark Kornet. Maar wel één waarin QSTA vol zijn tanden in zet. “Want we willen niet alleen verser, sneller, gemakkelijker en lokaler leveren aan foodprofessionals. We willen tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame toekomst in een betere wereld. ”

“We willen zowel toonaangevend
en toekomstbestendig zijn”

“Het grootste duurzame foodplatform van Europa worden, dat is onze missie”, vult Rian Faaij aan. “We doen er alles aan om duurzaamheid centraal te zetten in onze bedrijfsstrategie. En te verweven in onze groeiambities. Niet alleen omdat we op dit gebied toonaangevend willen zijn in het Europese distributienetwerk voor voeding. We willen onze onderneming ook toekomstbestendig doorgeven aan de volgende generatie.”

Duurzaam bedrijfspand met slim energiebeheer

Dat lukt QSTA onder meer doordat het pand slim is ingericht. De kantoren gebruiken geen gas, maar worden verwarmd met restwarmte van de vriesinstallatie. En op het enorme dak liggen ruim vierduizend zonnepanelen die energie leveren voor de koeling van het gebouw en de opgeslagen voedingsproducten. De zonne-energie die niet direct nodig is, wordt opgeslagen in een grote batterij op het terrein, die is gekoppeld aan een Smart Energy Hub. Zo kan QSTA de overtollige energie terug leveren aan het stroomnetwerk of later alsnog gebruiken. In de toekomst wil QSTA via de hub ook zijn groene stroom delen met de bedrijven in de omgeving.

Tekst gaat verder onder de foto
Duurzaam ondernemen QSTA Nijkerk Food Market

Energie slim delen via een Hub

De voedselketen verduurzamen kan QSTA niet alleen. Daarom werkt het bedrijf intensief samen met leveranciers en afnemers in de voedingsketen, en met partners in de regio. Daarom neemt QSTA deel aan de Vereniging Parkmanagent van bedrijventerrein De Flier. Onder andere om samen met lokale ondernemers en gemeente Nijkerk over duurzaamheid, de energietransitie en energieoplossingen na te denken.

Op streekniveau is QSTA aangesloten bij het Regionaal Energieteam Bedrijven (REB) Regio Foodvalley. Dit team kijkt met pilotprojecten hoe bedrijventerreinen samen energie kunnen besparen, groene energie kunnen opwekken en die eventueel slim kunnen opslaan en verbruiken.

“Willen dat heel De Flier
in de toekomst groene stroom heeft”

“In de toekomst willen we onder andere met de Smart Energy Hub het hele bedrijventerrein De Flier van groene energie voorzien, van opslagruimtes en elektrische parkeerplaatsen tot kantoren en bedrijfskantines”, licht Mark toe.

Voedselverspilling voorkomen

Levensmiddelen weggooien is zonde. Mark: “Daarom ontwikkelde QSTA Food Logistics zelflerende software, genaamd FCast.

Die voorspelt dagelijks de afzet en daar stemmen we onze inkoop en voorraadbeheer op af. Zo richten we onze magazijnen efficiënter in en voorkomen we tekorten of overschotten.” En lopen producten toch tegen de houdbaarheidsdatum aan? Dan doneert QSTA ze aan de Voedselbank Arnhem.

Duurzamer transport QSTA

Logistiek en transport zijn uiteraard speerpunten voor het distributiecentrum. Om die onderdelen zowel efficiënt als duurzaam te maken, besloot het bedrijf om minder kilometers te maken en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Daarom gebruikt QSTA in het warehouse elektrische pallettrucks met zuinige accu’s. En door pallets met producten van verschillende leveranciers voor dezelfde eindklant te bundelen (cross-docking) hoeven er minder vrachtwagens te rijden.

“Minder vrachtwagens nodig
dankzij cross-docking”

Het vervoer naar de grotere klanten, zoals groothandelaars en de distributiecentra van supermarkten, gebeurt met vrachtwagens van duurzame transportpartners. De fijnmazige distributie aan klanten zoals restaurants en winkels gaat met geavanceerde koel-vriesbusjes die tegelijkertijd houdbare, gekoelde en diepgevroren producten meenemen. Deze bestelauto’s hebben de hoogste en minst vervuilende dieselnorm (Euro 6). Rian: “Op dit moment is er een pilot gaande met een volledig elektrische QSTA-bus. Hopelijk kunnen we al onze koel-vriesbusjes in de toekomst nog energiezuiniger laten rijden.”

Slimme logistiek QSTA Nijkerk duurzaam transport

Ruimte voor biodiversiteit

Naast de binnenkant heeft QSTA ook oog voor de omgeving buiten het pand. Toen het nieuwe kantoor werd gebouwd en het distributiecentrum werd uitgebreid zijn er op het terrein vlinderstruiken, vleermuiskasten en zwaluwkasten geplaatst. En aan de randen staan vogelnestkasten en insectenhotels, omgeven door velden met wilde bloemen. Rian en Mark vertellen: “Er zijn broed- en nestplaatsen gemaakt voor egels, amfibieën en zwaluwen, met bomen en een gemengde haag omringd door bloemen. Regenwater wordt naar sloten geleid die langs het hele terrein liggen, zodat het water terug de natuur ingaat. En een ander deel van het regenwater gebruikt QSTA voor het doorspoelen van de toiletten.”

Duurzaamheid als onderdeel van de bedrijfsprocessen

Voor QSTA is duurzaamheid een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. En vindt het daarom belangrijk dat de medewerkers ook aan dit onderwerp zijn toegewijd. Rian: “Bij elke stap en elke beslissing zoeken we al in het beginstadium naar de juiste balans tussen efficiency en milieuvriendelijkheid. We vragen onze medewerkers om dit ook te doen. Door duurzaamheid mee te nemen in terugkerende bedrijfsprocessen, is het voor iedereen gemakkelijker om er tijdens elke fase rekening mee te houden.”

“Jongere generatie medewerkers
kritisch is op duurzaamheid”

Rian: “We hechten er veel waarde aan dat onze medewerkers tevreden zijn. Het is tegenwoordig best moeilijk om goede mensen te krijgen en te houden. We willen in de markt graag bekendstaan als een aantrekkelijk werkgever. Daarbij merken we dat vooral de jongere generatie kritisch is op duurzaamheid. Zij voelen een grote betrokkenheid bij wat wij voor onze planeet doen.”

Samenwerken, innoveren en inspireren

De komende jaren richt QSTA zich op het verder verfijnen en toepassen van alle duurzame maatregelen. Ook blijft het zich volop bezighouden met nieuwe technische ontwikkelingen en innovaties. Door kennis te verzamelen en te delen wil QSTA niet alleen zélf zijn volste bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst, maar ook andere bedrijven inspireren.

Zonnenpanelen op dak Nijkerkse QSTA

Door vraag en aanbod in de Europese foodsector met elkaar te verbinden, werkt QSTA elke dag aan het stimuleren van samenwerking en transparantie in de keten, en aan het minimaliseren van CO2-uitstoot en voedselverspilling in het distributieproces.

Vooruit kijken

“Daarvoor doen we serieuze investeringen”, besluiten Mark en Rian. “Investeringen die stuk voor stuk écht nodig zijn om onze onderneming gereed te maken voor de toekomst en tegelijkertijd bij te dragen aan een betere, duurzamere wereld.” Mark: “De wereld is volop in beweging. Als je niet meegaat met de ontwikkelingen, val je ergens in de komende jaren buiten de boot”.

Rian: “En alleen bijblijven is niet genoeg. Je moet als ondernemer vooruit kijken. Juist door vooruit te lopen op toekomstige ontwikkelingen en wetgeving, kunnen we ons bedrijf toekomstbestendig doorgeven aan de volgende generatie.”
Vervoer distributiecentrum QSTA van producent naar klant
Ga naar de inhoud