Energie besparen met weinig geld
Alle beetjes helpen. Ook met kleine maatregelen die weinig geld kosten en door andere gewoonten kunt u echt minder energie verbruiken en daarmee een verschil maken. Wanneer u dankzij een paar aanpassingen energie bespaart, verlaagt u daarmee uw energierekening en verhoogd u het comfort in huis. Lees hier onze snelle tips om minder energie te verbruiken in huis.
Verwarm alleen de ruimte waar u bent
Bent u overdag eigenlijk vooral in de woonkamer? Dan hoeft u de slaapkamer of de keuken niet te verwarmen.
Niet thuis of nacht: thermostaat omlaag
’s Nachts en wanneer u niet thuis bent, kan de thermostaat omlaag. Bij vloerverwarming op 17 graden, bij een centrale verwarming is 15 graden voldoende.
Dicht naden en kieren
Laat geen warmte ontsnappen via naden en kieren. Zoals bij het kozijn, de kruipruimte en de brievenbus. Maak ze dicht met tochtstrips, tochtband of andere tochtwering.
Ventileer
Ventilatie is erg belangrijk. Er moet natuurlijk voldoende zuurstof in huis zijn. En door te ventileren is het huis minder vochtig. Een droog huis met verse lucht verwarmt makkelijker, met minder energie. Zorg dus dat er lucht door uw huis kan stromen via ventilatieroosters en ruimte onder de binnendeuren. Lees hier meer over ventileren.
Sluit deuren en tussendeuren
Iedere keer dat een deur openstaat ontsnapt er warmte uit de kamer. Om de ruimte toch op de gewenste temperatuur te houden, moet u daardoor sneller en meer stoken. Probeer de warmte in (en de kou buiten) de kamer te houden door deuren en tussendeuren altijd achter u te sluiten. Ook als u even naar een andere ruimte loopt.
Plaats een deurdranger
Een deurdranger is een handige hendel die automatisch de deur weer dichtduwt nadat iemand ‘m open heeft gedaan.
Deur bij trap naar boven
Heeft u een trap in de woonkamer? Dan stijgt er veel van de warmte naar boven. Zonde, want zo blijft u stoken. Met een deur of gordijn voor of bovenaan de trap houdt u de warmte tegen.
Gordijn bij de deur
De voordeur en achterdeur kunnen behoorlijk tochten. En oude deuren met enkelglas zijn helemaal koud. Met een dik gordijn in de gang houdt u de kou tegen.
Isoleer de cv-leidingen
Dat kan vrij makkelijk, met schuimrubberen buizen. Op deze manier kan het warme water dat er doorheen stroomt niet afkoelen voordat het de radiator heeft bereikt.
Voorkom tocht met brievenbusborstel
De brievenbus is een behoorlijk tochtgat. Bevestig een brievenbusborstel. De haren van de borstel zorgen dat er geen koude wind naar binnen waait of warmte naar buiten gaat, zelf wanneer de post in de brievenbus blijft hangen.
Regel de cv-ketel goed in
Door de temperatuur van de cv-ketel te verlagen naar 60-70 graden kunt u veel energie besparen. Ook het waterzijdig inregelen van de cv-ketel kan veel schelen in uw energieverbruik. Vraag de onderhoudsmonteur tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt om de ketel zuinig in te stellen. Dat scheelt in het gasgebruik en dus ook in de kosten.
Zorg dat de radiator vrij is
Gordijnen die voor de radiator hangen, houden de warmte tegen. Een radiatorombouw is prachtig, maar houdt helaas ook veel warmte tegen, waardoor u harder moet stoken. Hou de radiator zo vrij mogelijk, zodat de warmte de ruimte in kan stralen.
Plaats radiatorfolie
Staat de radiator voor de buitenmuur of bij het raam? Dan sijpelt er waarschijnlijk een groot deel van de warmte die de radiator uitstraalt weg via de muur of het kozijn. Zonde. Door radiatorfolie te plaatsen reflecteert de warmte en straalt het de leefruimte in.
Raamfolie
Heeft u enkel glas of verouderd dubbelglas? Dan kunt u isolerende raamfolie plakken. Kijk hier hoe u dat kunt doen:
Warme trui
Met een lekker warme trui aan heeft u het minder koud en kan de thermostaat een graadje lager.
Sloffen of pantoffels
De vloer is vaak koud. En met koude voeten, koelt uw lijf ook af. De oplossing daarvoor: sloffen of pantoffels.
Dekentje op de bank
Wanneer u langere tijd op de bank zit (bijvoorbeeld wanneer u tv kijkt), koelt u af door het stilzitten. Pak er een dekentje bij. Zo blijft u lekker warm.
Verlicht zuinig met led-lampen
Een led-lamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Bovendien hebben ledlampen een lange levensduur. De hogere aanschafprijs verdient zichzelf daardoor ruim terug. Dus heeft u nog oude gloeilampen of halogeen in gebruik? Vervang ze door ledverlichting. Moeite met het vinden van de juiste ledlamp? Klik hier voor hulp van Milieu Centraal.
Zet uit, in plaats van stand-by
Een apparaat dat op stand-by staat, verbruikt nog steeds energie. Dat noemen we sluipverbruik. De televisie, computer, keukenapparaten, decoders en telefoonopladers: allemaal sluipverbruikers. Zet apparaten echt uit door de stekker uit het stopcontact te trekken of een stekkerblok met aan/uit-schakelaar op uit te zetten.
Doe het licht uit
Is er een ruimte waar niemand is? Dan kan op dat moment het licht uit.
Kies zuinige apparaten
Is een huishoudelijk apparaat toe aan vervanging? Kies dan voor een energiezuinig apparaat. Bij voorkeur A+++. Dat is in aanschaf ietsje duurder, maar dat verdient u op den duur terug doordat het apparaat minder stroom verbruikt.
Kijk kritisch naar uw apparaten
Gebruikt u echt alle apparaten die u heeft aanstaan of kan het ook met minder? Kijk kritisch of u bijvoorbeeld die 2e koelkast of grote vriezer echt nog nodig heeft.
Kies een zo klein mogelijke pan
Een pan met een klein oppervlakte warmt sneller op. Sneller betekent: minder gas of elektriciteit nodig.
Gebruik bij elektrisch koken een pan die goed vlak is
De warmte van een elektrische kookplaat draagt het beste waar de pan en kookplaat tegen elkaar aan komen. Bij een pan met een kromme bodem is er maar weinig raakvlak. Een platte pan warmt veel sneller op.
Kook niet meer water dan nodig is
Hoe meer water u opzet, hoe langer het duurt voordat het kookt. En hoe meer energie het kost. Meet af hoeveel water u nodig heeft en kook niet meer dan dat.
Kookpunt bereikt, dan kan de pit lager
Als het water kookt kan het gas of de stand van de kookplaat naar beneden. Het water blijft dan koken.
Hou de deksel zoveel mogelijk op de pan
Met de deksel op de pan, blijft de warmte in de pan.
Snij de etenswaren die u wilt koken in kleine stukken
Kleine stukken worden sneller helemaal gaar, dan grote stukken.
Zet het gas of de kookplaat iets eerder uit
Pasta, rijst, aardappels en groente garen nog verder in warm water. Daarom kan het gas of de kookplaat een paar minuten eerder uitgezet worden.
Maak meerdere ovengerechten in één keer
Dan hoeft de oven maar één keer aan. En morgen hoeft u niet meer te koken.
Zet de oven eerder uit en laat het eten nagaren
Zet de oven iets eerder uit en laat het gerecht nog in de oven staan. Zo kan het nagaren.
Zet de oven na gebruik open voor warmte
De warmte stroomt dan de ruimte in. Waardoor de verwarming minder snel hoeft bij te stoken.
Plan de ovengerechten op een ‘thuisdag’
Gebruik de oven op een dag dat u thuis bent en het huis wilt verwarmen. Klaar met bakken? Laat de oven dan nog een poosje open staan, zodat de warmte de keuken of kamer inkomt.
Zet de afzuigkap tijdig uit
Klaar met koken? Zet de afzuigkap dan direct uit.
Check de filters van de afzuigkap regelmatig
De afzuigkap werkt minder goed als de filters vies zijn. Maak ze daarom regelmatig schoon.
Was op een lage temperatuur
Een wasmachine gebruikt vooral energie om het water te verwarmen. Een lagere temperatuur kost minder stroom. Op een hoge temperatuur wassen, is vaak helemaal niet nodig. Op 30⁰C of 40⁰C wordt het wasgoed ook goed schoon.
Gebruik de eco-stand
Op de eco-stand gebruikt de wasmachine minder energie. Doordat hij wast op een lagere temperatuur. Om de was toch goed schoon te krijgen, neemt de machine wel wat meer tijd om het wasgoed te weken.
Was minder vaak
Iedere wasbeurt kost energie en dus geld. Doe daarom geen kleine wasjes. Maar spaar het wasgoed op, tot u een trommel vol heeft.
Droog de was op het wasrek
De was laten drogen op een wasrek kost helemaal geen energie. En dus ook geen geld.
Droger gebruiken? Eerst centrifugeren
Hoe natter de was, hoe langer de droger erover doet om het droog te krijgen. Door eerst te centrifugeren, haalt u al heel wat water uit het wasgoed.
Kies voor een automatisch programma
Bij een automatisch programma stopt de droger als de was droog genoeg is. Wanneer u een tijd instelt, zal de droger niet eerder stoppen.
Kies bij de droger voor ‘kastdroog’
Dit programma verbruikt minder stroom dan het ‘zeer droog’ programma. Met ‘kastdroog’ of ‘strijkdroog’ is de was droog genoeg om het op te vouwen en in de kast te leggen.
Strijk schone was als het nog nét een beetje nat is
Kleding die nog nét een beetje nat is, strijkt makkelijker dan droge was. En dat is twee keer voordeel: u hoeft de droger én het strijkijzer minder lang te gebruiken.
Zet de wasmachine en droger uit
Klaar met wassen of drogen? Zet de wasmachine of droger uit. Want lampjes die blijven branden kosten ook stroom. Oftewel: sluipverbruik. Zonde!
Nieuwe wasmachine of droger nodig? Kies een zuinige
Een energiezuinige wasmachine of droger (A+++) gebruikt weinig stroom. De aanschaf is wel iets duurder, maar dat verdient u terug omdat de wasbeurten goedkoper zijn.
Met de hand afwassen
Wanneer u met de hand afwast, verbruikt u alleen wat energie voor het warme water in de afwasteil. Dat kost gemiddeld 60% minder energie dan wanneer u de vaatwasser aanzet.Zet de vaatwasser alleen aan als hij vol is
Iedere wasbeurt met een vaatwasser kost stroom en geld. Wanneer u de vaatwasser pas aanzet als hij vol is, bespaart u op het aantal wasbeurten.Kies de juiste temperatuur
Hoe hoger de temperatuur, hoe meer stroom de vaatwasser nodig heeft. Is de vaat niet heel vies? Kies dan een lagere temperatuur.Kies het eco-programma
Met dit zuinige programma verbruikt de vaatwasser minder stroom. Het duurt wel wat langer. Daardoor wordt de vaat even schoon als bij een normaal programma.Zet de vaatwasser uit
Vaatwasser klaar, maar blijven er nog lampjes branden? Ook dat kost stroom. Zet de vaatwasser daarom na het wassen helemaal uit.Maak de vaatwasser regelmatig schoon
Maak het filter regelmatig schoon. En gebruik af en toe een speciaal reinigingsmiddel voor de vaatwasser (te koop bij de supermarkt). Zo verdwijnen vet, kalkaanslag en vervelende geurtjes. En gaat de vaatwasser langer mee.Nieuwe vaatwasser nodig? Kies voor A+++
Een energiezuinige vaatwasser (A+++) gebruikt veel minder stroom dan oude vaatwassers. De aanschaf is wel iets duurder. Maar dat verdient u terug, doordat de wasbeurten goedkoper zijn.Eerst afkoelen, dan pas in de koelkast/vriezer
Heeft u warm eten over of alvast gekookt voor morgen en wilt u dat bewaren in de koelkast? Laat het dan eerst goed afkoelen. Bijvoorbeeld door het in een bakje te doen en dat bakje in koud water te zetten.
Vries kleine porties in
Kleine porties vriezen sneller in dan een grote hoeveelheid. Kies daarom liever voor meerder kleine bakjes, dan voor een grote bak. Kleine porties warmen trouwens ook sneller op.
Iets ontdooien uit de vriezer? Zet het in de koelkast
Heeft u iets ingevroren en wilt u dat vandaag gaan opwarmen? Haal het een paar uur eerder uit de vriezer en leg het in de koelkast. Door de kou van het product, heeft de koelkast minder energie nodig om koel te blijven.
Doe de deur zo snel mogelijk weer dicht
In de koelkast is het 4 graden, in de keuken rond de 20 graden. En de vriezer staat nog kouder! Zodra de deur van de koelkast of vriezer open gaat, komt er warme lucht binnen. En moet het apparaat aan de slag met afkoelen. Snel de deur dicht dus.
Zet de vriezer niet kouder dan nodig
De vriezer hoeft niet kouder dan -18⁰C te zijn. Etenswaren worden niet langer houdbaar van nog kouder invriezen. Het vraagt alleen maar meer energie.
Check de rubbers van de deur
De deur van de koelkast of vriezer moet goed sluiten. Kijk daarom goed naar de rubbers aan de zijkant van de deur. Sluit deze niet goed aan? Dan is het tijd om ze te vervangen. U kunt ze online bestellen.
Zet de koelkast en vriezer waterpas
Als een koelkast of vriezer scheef staat, kan de deur gaan kieren. En dringt er warme lucht naar binnen. Waardoor de koelkast/vriezer harder moet koelen om op temperatuur te blijven. Zet ‘m daarom waterpas.
Zet het apparaat 10 centimeter van de muur af
De achterkant van een koelkast en vriezer geeft warme af. Als het apparaat te dicht tegen een muur staat, kan de warmte niet goed weg en werkt de koelkast of vriezer minder efficiënt. Zet ze daarom minimaal 10 cm van de muur af.
Zet de vriezer op een koele plek
Hoe koeler de omgeving van de vriezer, hoe minder hard hij hoeft te vriezen. Zet de vriezer daarom liever niet naast de verwarming of op een plek waar het zonlicht op de vriezer schijnt.
Vriesvakje in koelkast? Ontdooi die regelmatig
Sommige koelkasten hebben een vriesvak in de koelkast. Door ijsvorming werkt de koelkast minder goed. Hou het vriesvakje ijsvrij door ‘m te ontdooien.
Maak de condensor af te toe schoon
Aan de achterkant van de koelkast en vriezer zit een soort rooster: de condensor. Als deze stoffig is, kan de koelkast of vriezer niet goed zijn warmte kwijt en werkt hij minder. Stof de condensor daarom jaarlijks even af.
Zet de koelkast uit als u op vakantie gaat
Gaat u langere tijd weg? Haal de koelkast leeg, zet ‘m uit en laat de deur op een kiertje staan, zodat er geen vervelende geurtjes of schimmels ontstaan.
Kijk wat buiten de koelkast bewaard kan worden
Kijk welke producten echt koud bewaard moeten worden en welke niet. Heel veel groente (zoals tomaat, aubergine, paprika, komkommer) en fruit (zoals banaan, meloen, sinaasappel) hoeft u niet in de koelkast te bewaren. En frisdranken ook niet.
Nieuwe kopen? Let op het energieverbruik
Een koelkast staat altijd aan. En vraagt dus altijd energie. Kies daarom voor een energiezuinige koelkast (label A+++). Zo bespaart u iedere dag op de energiekosten.
Koop een koelkast of vriezer die qua grootte bij u past
Een grote koelkast of vriezer heeft meer energie nodig dan een kleine. Dus als u maar weinig eten en drinken hoeft te koelen, overweeg dan een kleinere koelkast of vriezer te nemen.
Gebruik geen tweede koelkast of vriezer
De koelkast en vriezer staan altijd aan. Dat kost veel energie. Twee koelkasten en/of vriezers kosten twee keer zoveel energie!
Gebruik minder warm water
Het opwarmen van water kost flink wat energie. Dus hoe minder warm water u gebruikt, hoe goedkoper u uit bent.
Douche in plaats van in bad
Om een bad te vullen heeft u veel meer water nodig dan voor een gemiddelde douchebeurt.
Douche korter
Door actief te douchen (meteen insoppen, schrobben en afspoelen) heeft u niet zo heel veel tijd nodig om schoon (of wakker) te worden.
Douche minder vaak
Vervang af en toe een douchebeurt voor een wasbeurt bij de wastafel.
Gebruik een waterbesparende douchekop
Deze douchekop voegt belletjes lucht toe aan de waterstraal. Dat doucht nog even lekker, maar met minder water.
Repareer een lekkende kraan
Een kraan kan warm water lekken. Zonde, want dat water gebruikt u niet. Repareer een lekkende kraan daarom zo snel mogelijk.
Nieuwe badkamer? Warmteterugwinsysteem (wtw)
Dit systeem benut de warmte van water dat door het doucheputje stroomt, om koud water alvast op te warmen.
Bespaar douchewater
Bespaar water en de energie om dat water op te warmen door anders te douchen. Dat kan natuurlijk door minder vaak of door korter te douchen. En door een waterbesparende douchekop te gebruiken.Wassen op eco-stand
Gebruik het Ecoprogramma van de vaatwasser en wasmachine. Het duurt wat langer dan het normale programma, maar het apparaat gebruikt minder stroom en wast net zo schoon.Geen airco maar een groen dak
Wordt uw huis in de zomer erg warm? Overweeg dan om een groen dak te plaatsen. U heeft dan geen airco meer nodig. Met een kant-en-klaar systeem kunt u mossen, vetplanten, kruiden en grassen op uw dak plaatsen. Dat houdt het dak lekker koel tijdens warme periodes. En het zorgt ook nog eens voor een betere opvang van regenwater, het isoleert geluid en is heel fijn voor de biodiversiteit. U kunt hier subsidie voor krijgen van de gemeente.Bijna alle hulpmiddelen zoals tochtstrips, radiatorfolie, deurdrangers en waterbesparende douchekoppen zijn te koop bij bouwmarkten of online. U kunt al veel energie besparen met weinig geld.
Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak. Wel gekocht, niet opgegeten. Gelukkig hebben we een hoop handige tips om geen eten meer te verspillen.
Dat scheelt u een hoop geld en het klimaat een hoop energie dat nodig is voor onder meer het telen, verpakken en vervoeren van eten.
Hulp bij geldzaken
Heeft u moeite om uw rekeningen te betalen? Of heeft u schulden? Gemeente Nijkerk kan u helpen.
- Kijk hier voor allerlei regelingen en oplossingen bij geldzorgen
- Kijk hier voor hulp bij financiën en schulden.
Sociaal Team
Wilt u graag iemand spreken? Ons Sociaal Team staat voor u klaar. Neem contact met ons op via telefoonnummer 033 – 247 22 22. Of kom langs op het stadhuis (Kolkstraat 27).
Energieloket
Wanneer u vragen heeft over energie besparen, kunt u contact opnemen met ons Energieloket. Via:
- 06 – 12 02 39 68
- henk@energieloket-nijkerk.nl