Zelf opgewekte energie opslaan
Met een thuisbatterij kunt u energie opslaan die u heeft opgewekt met uw eigen zonnepanelen. Handig, want zonnepanelen wekken niks op wanneer het buiten donker, terwijl u een deel van de avond nog wel energie gebruikt. Het is een interessant ontwikkeling, de thuisbatterij. Maar staat ook nog in de kinderschoenen.
De grote vraag is: is het handig om als eigenaar van een huis met zonnepanelen nu al een thuisbatterij aan te schaffen?
Wanneer uw zonnepanelen meer zonnestroom opwekken dan u verbruikt, stuurt de regelaar van de zonnepanelen de zonnestroom naar de thuisbatterij. Is deze vol? Dan gaat de zonnestroom naar het net.
Gebruikt u stroom op een moment dat uw zonnepanelen niets opwekken? Dan krijgt u eerst de stroom uit de thuisbatterij. Als die leeg is, neemt u automatisch stroom af van het elektriciteitsnet.
Het is een aantrekkelijk idee om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Maar dat lukt nog niet met de huidige thuisbatterijen. Niet alleen door de beperkte hoeveelheid energie die ze kunnen opslaan. Maar ook doordat zonnepanelen op het dak van uw huis in de winter te weinig energie opwekken ten opzichte van de hoeveelheid die u (juist in de koude maanden) verbruikt.
De terugverdientijd is op dit moment langer dan de levensduur van een thuisbatterij. U zult de kosten van uw aanschaf dus niet terugverdienen.
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is nog erg kritisch over de thuisbatterij. Volgens Milieu Centraal kost de productie van LFP-batterij erg veel energie en worden er kritieke grondstoffen voor gebruikt. Als er nu al veel huishoudens een thuisbatterij zouden aanschaffen, is dat een aanzienlijke belasting voor het milieu.
Bovendien ben je als huishouden met een batterij nog steeds niet volledig zelfvoorzienend. Een standaard thuisbatterij kan ongeveer 6 kWh opslaan, terwijl een gemiddeld huishouden met tien zonnepanelen jaarlijks 3.500 kWh opwekt. In de zomer kan een zonnige dag wel 15 kWh opleveren, wat betekent dat een standaardbatterij te klein is om al deze energie op te vangen. In de winter wordt er daarentegen te weinig energie opgewekt om een batterij volledig op te laden, wat het nut van de batterij beperkt.
Heeft uw een elektrische auto? Die heeft ook een batterij. Die stroom kunt u gebruiken voor de auto zelf. Als u zonnepanelen heeft, is het handig om de batterij overdag op te laden, op het moment dat de zonnepanelen stroom opwekken. Dat is voor uzelf stukken goedkoper en minder belastend voor het stroomnet.
Heeft u een all-electric warmtepomp? Gebruik dan de stroom die u overdag opwekt met uw panelen om het water in het bijbehorende boilervat te verwarmen.
En zet uw elektrische apparaten zoals je wasmachine, vaatwasser of droger overdag aan, wanneer uw panelen stroom opwekken. Lees hier nog meer tips om uw zonnepanelen optimaal te benutten.