Zoeken

Vloerisolatie

Vloerisolatie energie besparen aardgas warme voeten

Minder energie gebruiken dankzij vloerisolatie

Vloerisolatie houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte of bodem tegen. Warmte blijft daardoor beter hangen in huis. Dat betekent minder koude voeten, maar vooral minder stoken, minder gebruik van aardgas en een lagere energierekening.

Er zijn verschillende manieren om de vloer te isoleren:

Uitzoeken wat er bij u thuis kan? Begin dan eerst met deze stappen:

  1. Check of u een kruipruimte heeft
  2. Ja? Kijk dan onder de vloer
  3. Check of er al isolatiemateriaal zit
  4. Met deze info kunt u info en offertes aanvragen

Ondervloer isolatie

Heeft u een kruipruimte van minimaal 45 centimeter, dan kunt u het beste de ondervloer isoleren. Deze manier van vloerisolatie levert de grootste energiebesparing op, ten opzichte van dekvloerisolatie en bodemisolatie. Bovendien hoeft u de kamer er niet voor leeg te halen.

Dekvloerisolatie

Heeft u geen kruipruimte of is de kruipruimte niet bereikbaar? Dan kunt u de bovenkant van de vloer isoleren. Oftewel dekvloerisolatie. U plaatst dan isolatiemateriaal tussen de constructieve vloer (de draagvloer) en de toplaag (de vloer die u ziet).

Bodemisolatie

Soms is het niet mogelijk om de boven- of onderkant van de vloer te isoleren. In dat geval kunt u kiezen voor bodemisolatie. Bij bodemisolatie ligt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van uw kruipruimte of direct onder uw huis.

Redenen om te kiezen voor bodemisolatie:

  • Wanneer u geen kruipruimte heeft
  • Wanneer de kruipruimte lager dan 35 cm is (en u ‘m niet kan of wil uitgraven)
  • Wanneer u bovenop de bestaande vloer geen ruimte heeft om een laag isolatie van 6 cm aan te brengen

 

Wanneer u uw vloer isoleert, kunt u een deel van de kosten terugvragen via de ISDE-subsidie. Oftewel de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

Let op: Neemt u nog een duurzame maatregel, dan krijgt u nog meer subsidie. Dus dat u ook bijvoorbeeld de spouwmuur, het dak of de ramen isoleert. Of het combineert met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting om het warmtenet. Lees hier meer over de ISDE-subsidie.

Benieuwd wat u bespaart door te isoleren? Milieu Centraal heeft omgerekend hoeveel dat ongeveer is voor een hoekwoning, tussenwoning, twee-onder-een-kap of vrijstaande woning. Kijk hier.

De isolatiewaarde (ook wel de Rd-waarde en R-waarde genoemd) geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden.

Welke waarde wilt u:

  • Isolatiewaarde van 2.5 – goede isolatie
  • Isolatiewaarde van 4.0 – zeer goede isolatie
  • Isolatiewaarde van 6.0-10.0 – Nodig wanneer u energieneutraal wilt wonen

Advies bij vloerisolatie

Ga voor een Rd-waarde van minimaal 3.3. Wilt u vloerverwarming? Ga dan voor een Rd-waarde van minimaal 5.

Bent u een Vereniging van Eigenaars (VvE)? Dan kan het zinvol zijn om samen aan de slag te gaan met isoleren. Samen de mogelijkheden uitzoeken, offertes opvragen, keuzes maken en korting regelen op bijvoorbeeld de inkoop van materialen bespaart u tijd, geld en energie.


Meerdere financiële regelingen voor VvE

Voor VvE’ser zijn er meerdere financiële regelingen die daarbij kunnen helpen. Kijk hier voor meer info.

Overweegt u vloerverwarming, isoleer de vloer dan zeker. Anders verdwijnt veel van de warmte in de bodem of kruipruimte. Zonde van de energie. En zonde van het geld dat u voor energie betaalt.
Ga naar de inhoud